Centrul Istoric
Conservă monumente ale patrimoniului architectural, edificii construite în secolul al XIX-lea. Zona este ca o scenă avănd ca decor o colecție de stiluri arhitecturale. Clădirile reprezentative sunt: Casa Comunală (1875)- actuala Casă de cultură, Judecătoria(1886) , Școala Confesională (1875)- actualul Liceu Teoretic și biserica Sf. Nicolae (1515).
#TravelTips
Bucură-te de imaginea unui muzeu în aer liber!
Fă cumpărăturile de la magazinele din zonă!
Biserica „Sfântul Nicolae”
Este cea mai veche biserică din oraș, monument de artă medievală românească ctitorită de domnitorul Neagoe Basarab (1515).
Extinsă la forma actuală în anul 1810, biserica adăpostește în paraclis o expoziție de obiecte de cult, icoane și cărți bisericești din secolele XVIII-XIX.
Adresa: Str. Dr. Tiberiu Spârchez, Nr.1
Biserica „Nașterea Maicii Domnului”
Ridicată în anul 1791, biserica se remarcă prin proporțiile bine echilibrate și pictura murală interioară originală foarte bine conservată până în zilele noastre. Ușile altarului prezintă picturi realizate de către preotul Arsenie Boca.
Adresa: Str. Tei, Nr. 15
Biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”
Ctitorită în anul 1779 biserica din Tohanul Nou a constituit o realizare artistică a vremii, arhitectura ei respectând-o pe cea a lăcașurilor de cult transilvănene din secolul al XVIII-lea. Și la acest edificiu de cult se remarcă pictura murală originală foarte bine conservată și restaurată.
Adresa: Str. Bisericii, Nr.7
Schitul de la Colțul Chiliilor
Este cel mai vechi așezământ religios din Zărnești (1414), fiind constituit dintr-o capelă amenajată într-o grotă, care constituia un loc de refugiu și rugăciune pentru populația locală în perioada medievală, dar și un ansamblu monahal, reconstruit în deceniul 9 al secolului XX pe locul celui distrus în 1718 de autoritățile imperiale austriece.
Puțin mai sus de ansamblul monahal, urcând în pădure, se află grota în care este amenajat un Sfânt Altar închinat Sfintei Cuvioase Parascheva. Grota, lungă de aproximativ douăzeci de metri, este împodobită cu numeroase icoane.
Schitul de la Colțul Chiliilor este recomandat a fi vizitat nu doar în iulie, de hramul bisericii, ci mai degrabă într-o zi în care să puteți sta în liniște și asculta povestea schitului.
Căi de acces: Din centrul orașului pe drumul spre Plaiul Foii (aproximativ 2 km. indicator și loc de parcare)
Află mai multe despre drumeția la Schitul Colțul Chiliilor citind blogul nostru aici