Parcul Național Piatra Craiului

Piatra Craiului este o creastă calcaroasă cu lungimea de 25 km, cu altitudinea maxima în Vf. La Om (Piscul Baciului)-2238 m., făcând parte din Carpații Meridionali.

Parcul Național Piatra Craiului are scopul de a proteja și conserva unele eșantioane de ecosisteme reprezentative spațiului biogeografic național care cuprinde elemente naturale cu valoare deosebită sub aspect fizico-geografic, floristic, faunistic, hidrologic, paleontologic, oferind posibilitatea vizitării în scopuri științifice, recreative, educative și turistice.

Masivul a devenit rezervație naturală in 1938 (440 hectare), însă suprafața protejată s-a extins, iar în anul 1990 este declarant parc național, suprafața totatală a acestuia fiind de 14766 hectare.

Elevația și tectonica au favorizat o intensă carstificare fiind peste 500 de peșteri și avene, iar versantul vestic este o comoară geomorfologică, abrupturile și zonele lipsite de vegetație amplificând sălbăticia zonei.

În Parcul Național Piatra Craiului sunt cunoscute 119 specii și subspecii de plante superioare, dintre care 53 sunt specii endemic carpatice, endemic strict local fiind Garofița Pietrei Craiului (Dianthus callizonus).

Fauna este diversă, dintre nevertebrate fiind prezente 35 de specii endemice, iar fauna piscicolă prezintă specii tipice apelor de munte. Au fost identificate 111 specii de păsări, iar fauna de mamifere mici este foarte bine reprezentată (21 specii de lilieci). Parcul național găzduiește însă o populație bogată de carnivore mari: urs, lup, râs, studiile arătând existența a trei culoare de circulație ale acestor specii între masivele Piatra Craiului și Bucegi.

Parcul Național se poate vizita individual sau în tururi ghidate fiind marcate 42 de trasee turistice pentru drumeții și 11 trasee pentru cicloturism.

Accesul în Parcul Național Piatra Craiului se face pe baza biletului / abonamentului achiziționat: (copiii sub 14 ani – gratuit) astfel:

*Bilet 7 zile o persoană: 10 lei

*Abonament anual: 40 lei

*Tariful de vizitare al parcului include și intrarea la Centrul de Vizitare- Piatra Craiului Muzeu- Zărnești

De la automatele montate:

Prin SMS / Online:
pentru info accesați www.pcrai.ro/bilete

#TravelTips

Nu uita de biletul de acces! 
Respectă natura!

img
img
img
Vremea 2°C