Povestea locului

#IstoriaLocului

Deși există dovezi ale locuirii zonei încă din perioada romană (monezi, pietre funerare, cărămizi imprimate cu ștampila Legiunii a XIII-a Gemina), totuși, prima atestare documentară datează din anul 1373 sub numele Zârna. În anul 1395 localitatea este amintită ca “possession regalis Zerne”, numele ei variind de-a lungul istoriei ca Villa Czerne sau Zernyest.

In secolele XIII-XIV, marcate de colonizarea sașilor în Transilvania, apare atestat documentar și Tohanul (1294) sub numele Tuhan. Localitatea apare și în documente din 1731, care menționează existența unei școli românești, iar în anul 1769 este atestat documentar și Tohanul Nou.

Cele mai importante evenimente istorice sunt legate de bătălia de la Zărnești (1690), când are loc ultima incursiune otomană în Transilvania, sau de participarea la Războiul de Independență (1877-1878).

Principalele îndeletniciri ale locuitorilor le-au reprezentat activitățile silvo-pastorale, agricultura, cărăușia, procesul de industrializare al localității debutând la începutul secolului XIX odată cu înființarea primelor manufacturi, care conduc la primele fabrici, cea de hârtie (1852) sau de armament (1936).

Din 1951 Zărnești devine oraș, dezvoltându-se foarte mult din punct de vedere industrial și urbanistic.

Dintre peronalitățile locale, cele mai cunoscute sunt: Bartolomeu Baiulescu (1831-1909) – învățator, preot și publicist, Ioan Mețianu (1828-1916)- Mitropolit al Ardealului, fondator al Societății “Astra”, Dr. Ioan Șenchea (1864-1916)- celebru jurist, Gen. Traian Moșoiu (1868-1932) – ministru de război, Dr. Caius Tiberiu Spârchez (1899-1977) – academician, creatorul școlii românești de gastroenterologie.

În prezent orașul este în plină ascensiune, turismul se dezvoltă, iar destinația turistică Zărnești-Piatra Craiului devine un punct de reper al turismului românesc și european.

Te invităm să descoperi destinația Zărnești- Piatra Craiului, printr-un articol, realizat în parteneriat cu revista daibau.ro - un proiect marca "Repere arhitecturale române"- pentru promovarea obiectivelor turistice din România - Zărnești – Piatra Craiului, locul în care te întorci mereu cu drag (daibau.ro) 

img
img
img
Vremea 21°C