Schi de tură

#IarnaInCrai

Schi de tură

Iubitorilor de adrenalină le recomandăm practicarea schiului de tură, care cucerește tot mai mulți adepți. Fiind un sport solicitant, coborârile necesită o bună experiență în schiat. Echipamentul special este necesar.  Schiul de tură oferă posibilitatea de a explora iarna văile și abrupturile vizitate vara, care în acest anotimp prezintă o altă față.

#TravelTips:

Pentru tururi ghidate și echipament schi de tură, contactează:
*Asociația Montană Azimont

Str. 13 Decembrie, Zărnești

Tel. 0722417666 

E-mail: carpathianpath@yahoo.com 

*Club Alpin Zarnesti

Tel. 0721612934

E-mail: clubalpinzarnesti@yahoo.com

www.skidetura.ro

*Grind Adventure

Str. Tudor Vladimirescu Nr. 4, Zărnești

Tel. 0735154074 

E-mail: grind.adventure@gmail.com

www.rucksack.ro

*Rucksack Mountain Guides

Str. Mare Nr. 194, Zărnești

Tel. 0745335025 

E-mail: marian.anghel@rucksack.ro

www.rucksack.ro

Traseu : Zārnești - Colțul Chiliilor - Podul Danciului - Popasul Craiului

Traseu destinat schiului de turā, cu un grad de dificultate ușor spre mediu și expunere cu risc moderat de avalanșā (pe anumite pante,suficient de înclinate,stratul de zāpadā este mediu stabilizat;în rest este stabil).

Traseul urmārește inițial poteca turisticā cu marcaj banda albastrā, pânā în Șaua Chiliilor, ulterior coborarea fiind pe o pantā cu nivel mediu,prin Podul Danciului; ultima parte fiind o zonā cu teren plat, pe care se poate merge în regim "cross country".

Descarcă harta

Traseu: Fântâna lui Botorog - Prāpāstiile Zārneștiilor - Cabana Curmātura și retur

Traseul este dedicat inițierii în deplasarea pe schiuri de turā și urmārește matematic drumul de acces spre Cabana Curmātura prin Prāpastiile Zārneștiilor.; panta având doar în câteva sectoare o înclinație de cca 30 de grade.

Traseul prezintā risc moderat de avalansā doar în sectorul Prăpastiilor, unde existā posibilitatea deplasārii unor mase de zāpadā de pe versații laterali.

Durata traseului pânā la Cabana Curmătura, este de cca 2.30 h /3 h.

Descarcă harta

Traseu: Fântâna lui Botorog - Prāpāstiile Zārneștiilor - La Table - Șaua Joaca - Casa Folea - Sat Māgura - Fântâna lui Botorog

Este un traseu de anduranțā, dedicat inițierii în deplasarea pe schiuri de turā, având nivel de dificultate mediu.

Traseul are o duratā de cca 5-6 h și urmārește inițial drumul spre valea Vladușca , ulterior firul de vale pânā în Poiana Vlādușca, iar din zona "La Table" se continuā cu marcajul cruce rosie spre Sat Peștera, Sat Māgura și înapoi spre Fântana lui Botorog.

De mentionat faptul ca de la Pensiunea Mosorel coborarea se face direct spre drumul de Prapastii (Valea Raul Mare).

Poate prezenta risc moderat.de avalanșā ( pe anumite pante, suficient de înclinate, stratul de zāpadā fiind mediu stabilizat; în rest este stabil), în Poiana Vlādușca, Șaua Joaca și sectorul Prăpastiilor, unde existā posibilitatea deplasārii unor mase de zāpadā, de pe versații laterali.

Descarcă harta

Traseu: Valea Tamașului - Vârful Tāmașul Mare - Șaua Curmātura Foii - Plaiul Mare - Valea Tamașului

Traseul este destinat iubitorilor schiului de turā, având un nivelul de dificultate mediu / expert, datoritā regimului impus de schiul offpiste și a prezenței zonelor cu vegetație scundā, pāduri de foioase și păduri de conifere.

Traseul inițial parcurge drumul forestier pânā la intrarea în Valea Boșii, urcarea se face pe firul vāii, dupā care capātā caracter tehnic spre Muchia Runcu, de unde se continuā cu marcajul bandā galbenā, pentru a ajunge pe muchia Tamașului, finalul urcārii culminând cu Vârful Tamașul Mare (alt. 1735m) .

Coborârea este inițial ușoarā, ulterior din cauza vegetației alpine cât și a pantei cu inclinație de cca 30 grade, devine de nivel mediu. La intersecția cu banda albastrā, direcția de deplasare va fi spre muchia Plaiul Mare, urmārind apoi vechiul drum existent, se continuā spre Valea Boșii și apoi pe drumul forestier din Valea Tāmașului.

Durata de parcurgere traseu ca 5/6 h

Riscul de avalanșā este unul moderat ( pe anumite pante, suficient de înclinate, stratul de zāpadā fiind mediu stabilizat; în rest este stabil).

Descarcă harta

img
img
img
Vremea 21°C